Extra aandacht voor de dames op vrouwendag

Vrouwen mogen vandaag extra in het zonnetje gezet worden; het is internationale vrouwendag. Op 8 maart 1908 kwamen in New York textielarbeidsters in actie voor betere arbeidsomstandigheden. Drie jaar later werd die datum ingesteld voor jaarlijkse herdenkingen en demonstraties voor vrouwenemancipatie.

In Nederland werd de eerste vrouwendag voor het eerst gehouden op 12 maart 1912. Een jubileum dus, voor de dames hier. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

In onze regio wordt op veel plaatsen extra aandacht besteed aan internationale vrouwendag. De Rotterdamse wethouder Louwes is aanwezig bij een symposium van het centrum voor vrouwen en emancipatie Dona Daria in de Burgerzaal van het Stadhuis. Later op de dag is zij met haar collega-wethouder Kriens bij een speeddate-bijeenkomst met talentvolle vrouwelijke studenten.

Weblog uit 1912
Sinds die eerste internationale vrouwendag zijn de vrouwen een heel eind verder gekomen. Dat bewijzen de weblog en Twitteraccount van de in 1889 geboren Plonia Loeve uit Hardinxveld wel.

Plonia leeft zelf niet meer, maar haar achterkleindochter beschrijft haar leven en verspreidt de verhalen via internet. Anne Marie Hoekstra uit Ottoland raakte geïntrigeerd door het levensverhaal van haar overgrootmoeder, toen ze een boekje over haar voorouders schreef voor haar eigen dochters.

Toen dat boekje af was, kon Anne Marie de verhalen niet loslaten en besloot ze een blog en Twitteraccount voor overgrootmoeder Plonia Loeve aan te maken. Ze schrijft verhalen met hulp van verhalen van familie en door zich te verdiepen in de tijd waarin de echte Plonia Loeve leefde. Ook reageert ze vanuit haar eigen standpunt op de verhalen van honderd jaar geleden.

Hoekstra wil het experiment een jaar volhouden. De weblog is te vinden op www.plonialoeve.com

Foto: Flick CC Shitsuren

Deel dit artikel: