Schultz stelt Waterweggemeenten weer teleur

De gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zijn wederom teleurgesteld in minister Schultz van Haegen. De minister van Infrastructuur en Milieu maakte donderdag bekend dat de aanleg van de Blankenburgtunnel goedkoper kan worden. Het geld dat wordt bespaard, wordt vermoedelijk gebruikt om af te zien van tolheffing.

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hadden gehoopt dat Schultz het geld zou gebruiken om de gevolgen voor het landschap in hun gebied te beperken. Ook zouden maatregelen kunnen worden genomen om de leefbaarheid in Vlaardingen en Maassluis minder te beschadigen.

‘’Maar deze minister breekt alles met een glimlach af,’’ zegt wethouder Cees Oosterom van Vlaardingen. ‘’Zelfs een geboorde tunnel, die voor onze gemeenten betere gevolgen zou hebben, wordt afgewezen.’’

Natuur bedreigd
Uit rapporten over de Nieuwe Westelijke Oeververbinding die minister Schultz van Haegen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat de aanleg van de Blankenburgtunnel zal leiden tot aantasting van de Aalkeetpolder. Dat is een waardevol veenweidegebied met veel vogelsoorten. De weg dreigt ook de rust van zeldzame moerasvogels te verstoren die op de lijst van bedreigde diersoorten staan. Natuur- en bewonersorganisaties zijn woedend dat de schade aan de natuur groter is dan gedacht.

CDA’er Oosterom en de drie gemeenten hebben hun hoop nu gevestigd op de Tweede Kamer-fractie van het CDA. De partij, die in het verkiezingsprogramma pleitte voor de Oranjetunnel, heeft mogelijk een beslissende stem als de Kamer dinsdag besluit neemt over de Westelijke Oeververbinding.

‘’Ik ben donderdag nog bij woordvoerder Sander de Rouwe de geweest en ook maandag ga ik weer lobbyen,’’ aldus Oosterom. ‘’Ik verwacht dat mijn partij de juiste keuze voor ons maakt.’’

Deel dit artikel: