nieuws

Petitie tegen strafvermindering Volkert van der G.

ROTTERDAM - De voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, Hans Smolders, wil met een petitie voorkomen dat Volkert van der G. vervroegd vrijkomt. Van der G. werd in 2003 veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn. De voormalig chauffeur van de politicus vreest dat de moordenaar in 2014 al vrijkomt.
Hans Smolders was erg emotioneel na het horen van de opmerkingen van Volkert van der G. bij het programma 'Edwin zoekt Fortuyn'. "Hij toonde geen spijt en gaf geen antwoorden op vragen", aldus Smolders. "Zo iemand kan toch niet eerder worden vrijgelaten."
Mensen kunnen sinds vrijdag 16 maart digitaal hun handtekening zetten. Het loopt hard op de site. Smolders was positief verrast: "Het betekent dat Pim Fortuyn nog leeft onder het volk. Het was een goede man." De petitie wil Smolders aanbieden aan minister Opstelten.
Over twee jaar zit tweederde van de straf van Volkert van der G. erop en komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Tot 2008 kwamen veroordeelden meestal direct vrij als tweederde van hun straf erop zat. Aan de vervroegde invrijheidstelling zijn in 2008 strengere regels verbonden, waardoor gedetineerden niet automatisch meer worden vrijgelaten na tweederde van hun straf.