'Van Steijn gevaar voor patiënten'

De Leerdamse psychotherapeut Pieter van Steijn vormt een ernstig gevaar voor zijn patiënten. Die conclusie trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een nog vertrouwelijk rapport, dat in handen is van RTV Rijnmond.

Volgens de Inspectie is Van Steijn onprofessioneel en onbetrouwbaar. Hij had geen behandelplan en maakte vaak geen dossiers aan van zijn patiënten. De inspectie stelt ook vast dat hij regelmatig agressief was en schold tegen zijn cliënten. Ook heeft hij tegenover de inspectie tegenstrijdige informatie gegeven, of soms zelfs gelogen.

Zorg niet verantwoord
De uitkomst van het rapport is hard: “De inspectie concludeert dat er herhaaldelijk en evident sprake is geweest van het verlenen van niet verantwoorde zorg en dat er sprake was van ernstig en direct gevaar voor cliënten”.

De inspectie gaf in augustus 2011 al het bevel af aan Van Steijn dat hij moest stoppen met zijn praktijk. De psychotherapeut verzette zich daartegen, maar de inspectie blijft bij haar oordeel: “Gezien de structurele tekortkomingen in de beroepsuitoefening en het ontbreken van inzicht in het eigen functioneren acht de inspectie de heer Van Steijn ongeschikt om nog langer als GZ psycholoog/psychotherapeut te functioneren”.


Schrappen uit register
Een groep van 24 ex-patiënten en ex-medewerkers heeft eerder al een zwartboek opgesteld over Van Steijn. Tegen de psychotherapeut loopt ook een procedure bij het Centraal Tuchtcollege. Die kan besluiten om hem definitief te schrappen uit het zogeheten BIG-register voor gezondheidswerkers, zodat hij nooit meer zijn beroep mag uitoefenen. Dat is verstrekkender dan het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat altijd van tijdelijke aard is.

Pieter van Steijn zelf, die in Gorinchem woont, wilde dinsdag niet reageren op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij heeft al eerder gezegd dat hij om gezondheidsredenen al vele maanden geen praktijk meer heeft.Tegen hem loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek wegens smaad en laster.

Deel dit artikel: