Occupy alleen weg tijdens evenementen

Het kamp van Occupy Rotterdam moet vertrekken tijdens grote evenementen in de stad. Op de andere momenten mag Occupy blijven staan op het Beursplein.


Dat heeft de Rotterdamse rechter bepaald in kort geding. De rechtszaak was door de Occupiers aangespannen tegen de gemeente Rotterdam. De gemeente wilde dat het tentenkamp helemaal zou verdwijnen.

Grote evenementen
De rechter heeft vier evenementen aangewezen, waarbij het Beursplein vrijgemaakt moet worden. Dat zijn de Marathon, de Roparun, het Zomercarnaval en de Bavaria City Racing. Volgens de rechter is het beter voor de openbare orde en veiligheid als er dan geen tenten staan.

Het gaat om de volgende, specifieke periodes: 10 tot en met 17 april (Marathon), 23 tot en met 30 mei (Roparun), 22 tot en met 30 juli (Zomercarnaval) en 21 tot en met 28 augustus (Bavaria City Racing).


Geen incidenten geweest
De rechter is het niet met Rotterdam eens dat er op alle andere dagen kans is op problemen rond Occupy. De onderbouwing die de politie daarvoor had gegeven vindt de rechter niet overtuigend. Zij ziet geen bewijs voor ernstige incidenten, sinds de Occupiers hun tenten op 15 oktober 2011 neerzetten bij de trappen van het WTC.

Omdat de eisen van Occupy Rotterdam deels zijn ingewilligd, moet de gemeente Rotterdam de proceskosten van 874 euro betalen.

Occupy blij
Woordvoerster Maria van Boekelen van Occupy Rotterdam beschouwt de uitspraak als een overwinning. "Wij zijn hartstikke blij. De rechter heeft heel duidelijk gesteld dat wij geen bedreiging zijn voor het winkelend publiek, zoals de gemeente beweerde. Burgemeester Aboutaleb wilde kennelijk angst zaaien, maar hij wordt teruggefloten".

Occupy Rotterdam zal zeer waarschijnlijk het tentenkamp tijdens de genoemde evenementen verplaatsen naar een andere plek in Rotterdam. Het is nog niet bekend welke locatie dat is.

Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb zegt in een reactie op de uitspraak van de rechter dat hij blij is dat Occupy Rotterdam tijdens de vier evenementen niet op het Beursplein mag staan.

Deel dit artikel: