Strijd met huisjesmelker kost Dordt tonnen

Dordrecht heeft al een kwart miljoen euro uitgegeven aan procedures tegen huisjesmelker Mustafa Karasahin. Beide partijen zeggen de strijd nog niet op te geven.

Karasahin bezit tientallen panden in Dordt, waarin onder meer kamers worden verhuurd aan oosteuropese migranten. Die panden voldoen volgens wethouder Sleeking niet aan alle bij kamerverhuur geldende normen: "en zolang dat niet het geval is, stoppen wij niet met controles en het opleggen van dwagsommen".

Volgens Karasahin heeft de gemeente eind 2009 de normen aangescherpt en daardoor zelf het probleem veroorzaakt.Hij vindt dat hem onrecht wordt aangedaan: "ze moeten de verhuurders aanpakken, maar ze vinden het makkelijker om mij, als eigenaar, aan te pakken".

Hij denkt dat de gemeente hem symbool stelt voor de harde aanpak van overlast en misstanden in en om kamerverhuurbedrijven en pensions: "ik word ook telkens afgeschilderd als een crimineel, omdat ik zaken zou doen met criminelen. Onzin, ik ben geen boef. Als de gemeente zo redeneert kunnen ze alle coffeeshops meteen wel sluiten".

De Dordtse zakenman van Turkse afkomst heeft al 400 procedures tegen de gemeente Dordrecht aangespannen. De meeste heeft hij verloren. Inmiddels zijn hem dwangsommen opgelegd van in totaal 400 duizend euro, maar het eind van de strijd is nog niet in zicht.

"Als ze mij dwars willen zitten, dan zal ik ze hen ook bezig houden", zegt Karasahin. Ook Sleeking weet niet wanneer de strijd ophoudt: "om de dwangsommen te innen kunnen we beslag leggen op zijn bezittingen en de panden verkopen. Natuurlijk willen we liever dat dit anders gaat, maar overleg heeft nog geen andere oplossing geboden".

De gemeente betaalt de procedures uit de pot van de Taskforce Huisvesting Arbeids- migranten. Die houdt eind dit jaar op te bestaan, maar dat is volgens Sleeking geen probleem: "Als er dan nog steeds procedures gevoerd moeten worden zal ik de gemeenteraad om nieuw geld vragen".

Deel dit artikel: