Rotterdamse avonturier bijna in basiskamp Mount Everest

De Rotterdamse bergbeklimmer Eric Arnold wil volgende maand op de top van de Mount Everest staan. Vorige week kwam hij aan in Nepal en vertrok hij te voet naar het basiskamp. Daar komt hij woensdag aan.

Inmiddels zit Arnold op zo’n 5000 meter hoogte, dat is iets hoger dan de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa. Het zuurstofniveau ligt daar ongeveer op de helft van dat op zeeniveau. Minder zuurstof in de lucht kan zorgen voor vervelende kwaaltjes, zoals hoesten en maag- en darmklachten.

Met Eric Arnold zelf gaat het goed, maar de tocht moet ook nog beginnen. “Morgen komen we aan in het basiskamp, dan moet ons lichaam zich eerst aanpassen aan de hoogte van 5200m. Van daaruit lopen we drie à vier 'inkomtochten'. Je kan niet teveel hoogtemeters maken in één keer, zodat je lichaam langzaam aan de hoogte kan wennen. Dat moet in verband met hoogteziekte .”

Als Arnold de inkomtochten heeft gelopen is het tijd voor de poging de top van de Mount Everest te bereiken. Dat zal waarschijnlijk in de tweede week van mei zijn.

Deel dit artikel: