Luchtkwaliteit beïnvloedt gezondheid moeder en kind

Rotterdamse vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan hogere concentraties luchtverontreiniging hebben een gemiddeld hogere bloeddruk dan vrouwen die aan lagere concentraties zijn blootgesteld. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Erasmus MC en TNO in een grootschalige Studie.

Uit de studie Generation R blijkt daarnaast dat deze vrouwen een grotere kans hebben om te vroeg te bevallen. De kinderen hebben gemiddeld ook een lager geboortegewicht. Binnen deze studie zijn van ruim zevenduizend zwangere vrouwen in Rotterdam gegevens verzameld over de luchtverontreiniging, het verloop van de zwangerschap en de gezondheidseffecten bij moeder en kind. De vrouwen waren zwanger tussen 2001 en 2006.

Er is specifiek gekeken naar fijnstof en stikstofdioxide op het woonadres. In Rotterdam zijn de concentraties van deze stoffen met name verhoogd in de buurt van snelwegen en bij drukke straten in de binnenstad.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat deze zwangerschapsuitkomsten negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van moeder en kind in het latere leven. De verbanden werden gevonden bij moeders die waren blootgesteld aan luchtverontreiniging vergelijkbaar met de huidige niveaus, en voor fijnstof zelfs bij concentraties onder de normen voor luchtkwaliteit.

Deel dit artikel: