nieuws

Eerste boekenboom van Nederland staat in Zwijndrecht

ROTTERDAM - In de Zwijndrechtse wijk Kort Ambacht is sinds dinsdagmiddag een boekenboom te vinden. Het is een openbare uitleenplek waar iedereen uit de wijk een boek naar keuze kan pakken, maar er ook in kan zetten. De boom werd onthuld door kinderboekenschrijver Jan Terlouw.
Hoewel het in Nederland naar alle waarschijnlijkheid nog niet bestaat, is het idee afkomstig uit de Duitse hoofdstad Berlijn. Hier kwamen de directeuren van de basisscholen De Bron en De Dolfijn tijdens een studiereis een boekenboom tegen. Toen ze hoorden dat de wijkbibliotheek wegens bezuinigingen moest worden bezuinigd, besloten ze het initiatief over te nemen. Het ruim een jaar voordat de boom er kwam op een grasveldje bij de Karel Doormanlaan en de Kloosstraat.
De boekenboom bestaat eigenlijk uit vijf grote boomstammen die aan elkaar vastgemaakt zijn. In die boomstammen zijn weer vakken gezaagd met een stukje plastic ervoor. De boeken worden dan in de vakken geplaatst. Het is de bedoeling dat de boom wordt verzorgd door de leerlingen van de twee basisscholen. Zij halen afgeschreven boeken van de centrale bibliotheek op en zetten ze vervolgens in de boom.
Directeur Mike Mastwijk van De Dolfijn is niet bang dat de boeken massaal worden gejat of ten prooi vallen aan vandalisme: “Als je op die manier gaat denken, kan je helemaal niets leuks meer doen. We hopen gewoon dat het project aanslaat. Als het in Berlijn kan, dan moet het in Zwijndrecht ook kunnen.”