Overvaller Halve Maatje gokverslaafd

Justitie heeft een half jaar cel geëist tegen de man die in januari café het Halve Maatje in Rotterdam probeerde te overvallen.

De overval mislukte destijds omdat de cafébezoekers de verdachte hadden verjaagd. Dat alles was te zien geweest op beelden van een beveiligingscamera.

Naast een celstraf wil justitie dat de 25-jarige Rotterdammer wordt behandeld voor zijn gokverslaving. Dat zou bij voorkeur moeten gebeuren bij een instelling waar doventolken werkzaam zijn, omdat de man doof is.

Achtervolgd door klanten
Marouan El A. liep op 12 januari met een bivakmuts op het café in. Hij toonde zijn wapen, riep "geld, geld" en wilde ook sigaretten. Geen van de bezoekers reageerde en de man verliet de zaak weer, achterna gezeten door de klanten. Volgens zijn advocaat is hij toen flink te grazen genomen. "Hij zag bont en blauw en zijn neus stond scheef".

De Rotterdammer zelf wist ook niet precies waarom hij het had gedaan. "Ik zat heel erg met dat gokken. Ik was in de war. Er zat een duivel in mijn hoofd". Volgens zijn advocaat W.R. Arema heeft hij in het Huis van Bewaring last gehad van psychoses en heeft hij meerdere zelfmoordpogingen gedaan. "Hij is ontoerekeningsvatbaar en een celstraf heeft dan ook geen enkele zin".

'Lulletje Rozenwater'
Arema noemde nog een tweede reden om geen celstraf op te leggen. "Je kan op de beelden van de overval zien dat niemand onder de indruk was. Hij zal het misschien niet leuk vinden, maar mijn cliënt komt over als een lulletje rozenwater. Niemand reageerde op hem".

Eigenaar Henk van Beek van café het Halve Maatje bestrijdt die visie. "Er heeft een man anderhalve minuut lang met een wapen staan zwaaien in mijn zaak. Natuurlijk heeft dat impact. Ik heb slapeloze nachten gehad en ik kan mijn personeel niet meer alleen laten".

Van Beek heeft 1500 euro smartengeld gevraagd. Marouan El A. zei bij zijn slotwoord dat het hem allemaal erg speet en dat hij het nooit meer zal doen. De rechter doet op 9 mei uitspraak.

Deel dit artikel: