nieuws

Dolle Dagen: zaterdag 25 mei 2013

ROTTERDAM - In de documentaire Dolle Dagen Bevrijdingsfeesten Rotterdam 1945 van regisseur Joop de Jong dit keer niet de oorlogsdagen maar juist de bevrijdingsdagen in Rotterdam aan de hand van herinneringen van ooggetuigen. Dolle Dagen wordt herhaald op zaterdag 25 mei 2013 om 17.00 uur bij TV Rijnmond.
De Duitse bezetting eiste een zware tol van de Rotterdammers. Iedereen probeerde zo goed en zo kwaad als het ging, te overleven in een stad waar gebrek was aan alles. Des te groter was de roes van de bevrijding op 5 mei 1945. Wekenlang bleef Rotterdam het toneel van uitzinnige buurt- en straatfeesten, maar ook van vergelding en anarchie.
In Dolle Dagen Bevrijdingsfeesten Rotterdam 1945 vertellen acht ooggetuigen over hun herinneringen aan de hand van veel onbekend en uniek 8mm filmmateriaal. De geinterviewden maakten als kind of tiener de voedseldroppings mee; ze zagen hoe vrouwen uit hun huizen werden gesleurd omdat ze met Duitse soldaten waren omgegaan; ze waren getuigen van plunderingen en van gewapende Binnenlandse Strijdkrachten in de straten. Ze namen allen deel aan de massale vreugde bij de intocht van de Candezen op 8 mei, gevolgd door de vele straatfeesten. Op zo'n buurtfeest begon Elly Roy haar zangcarriere. Jan Pijpers won een wit konijn met zijn versierde step in de Allard Piersonstraat. Leo Akkermans had net als veel andere Rotterdammers speciaal voor de bevrijding zijn laatste 8mm films bewaard.
Dolle Dagen is te zien op zaterdag 25 mei om 17.00 uur (ieder uur herhaald) bij TV Rijnmond.
De makers van Dolle Dagen:
Regie en beeldresearch: Joop de Jong
Montage: Erik van de Belt
Camera: Jefrim Rothuizen
Geluid: Ab Grooters
Productie: Diafragma Films
Eindredactie: Cees van der Wel
Dolle Dagen is mede mogelijk gemaakt door het OorlogsVerzetsmuseum en zal ook te zien zijn in de gelijknamige tentoonstelling in het museum. Met dank aan het Gemeentearchief Rotterdam.
De DVD is helaas uitverkocht.