De steur terug in de Nieuwe Maas

De Atlantische steur keert terug in de Nederlandse rivieren. Komende woensdag zal prinses Laurentien drie exemplaren loslaten in de Nieuwe Maas in Rotterdam, tegenover het Zalmhuys.
De vissen worden uitgezet door het Wereld Natuur Fonds, natuurorganisatie ARK en Sportvisserij Nederland. Op die manier hopen ze dat steur weer terugkomt in de Nederlandse rivieren. In de jaren 50 stierf de imposante trekvis uit.

Een steur kan wel zo'n drieënhalf meter lang kan worden. Het is een echte oervis, vertelt Gijs van Zonneveld van het Wereldnatuurfonds/Ark. “Het is namelijk één van de oudste visgroepen op aarde. De visgroep is meer dan tweehonderd miljoen jaar oud dus ouder dan dinosaurussen.”

Het leefgebied is afgepakt
Volgens Van Zonneveld zijn de beesten uitgestorven, omdat ze weggevangen zijn. In de vorige eeuw en de eeuw daarvoor is er enorm op gevist. Maar er is nog een reden. Van Zonneveld: “We hebben hun leefgebied afgepakt. Ze leven in stromend diep en ondiep water dat in verbinding staat met de zee en dat hebben we gewoon langzaam weggehaald.”

Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat steur nu wel in de Nederlandse wateren kan blijven leven. “We hebben de rivieren een stuk gezonder gemaakt. Het is weer geschikt voor de steur.”

Foto: Niels Brevé

Deel dit artikel: