Herdenkingen rond Pim Fortuyn

Aan het einde van de middag is zondag de Pim Fortuynplaats onthuld. Precies om zes over zes werd tegenover het Schielandshuis twee minuten stilte in acht genomen. Op dat tijdstip werd de politicus tien jaar geleden vermoord.

Eerder op de dag bezochten ongeveer 300 tot 400 mensen in Rotterdam de herdenkingsmis in de Laurentiuskathedraal voor de overleden Pim Fortuyn. Verscheidene sprekers stonden daar stil bij de waarde die Fortuyn voor de samenleving had.

Een van de sprekers was de broer van de politicus, Simon Fortuyn. Oud-partijgenoot, Ronald Sörensen, van Leefbaar Rotterdam droeg een gedicht voor van wijlen Gerard Reve.

Meer herdenkingen
Op het Rotterdamse stadhuis was 's middags een symposium met als thema ‘De verweesde samenleving’, naar Fortuyns gelijknamige boek. Daar spraken onder meer Ivo Opstelten, Paul Scheffer, Paul Schnabel, Joost Eerdmans, Leonard Ornstein en de broer van Pim, Marten Fortuyn.

Zij sloten om 17.00 uur op de Coolsingel aan bij een herdenkingstocht door de stad, die rond 16.30 van start ging bij het GW. Burgerplein. Aan de tocht doen een paar honderd mensen mee.

Themasite Fortuyn
Het Gemeentearchief Rotterdam is in het bezit van de bibliotheek en het archief van Pim Fortuyn. Pim Fortuyn heeft veel bewaard, bijvoorbeeld zijn agenda’s, correspondentie, publicaties, geluidsopnamen van radio-optredens en foto’s. Via een speciale themasite is het mogelijk de bibliotheek en inventaris van het archief van Pim Fortuyn te raadplegen: Ook zijn de spullen te zien die het Museum Rotterdam uit de nalatenschap van Pim heeft verworven.

Bekijk hier de reportages die TV Rijnmond 10 jaar geleden uitzond:

Deel dit artikel: