Halfjaar cel voor overval Halve Maatje

De man die in januari café het Halve Maatje in Rotterdam overviel heeft een half jaar cel gekregen. De 25-jarige verdachte was met getrokken pistool naar binnen gegaan, maar werd weggejaagd door cafégangers.

Naast een celstraf moet de man zich ook laten behandelen bij Bouman GGZ voor zijn gokverslaving. De Rotterdammer had aangegeven dat die verslaving de reden was geweest om de overval te plegen.

Café-eigenaar teleurgesteld
De uitbater van het Halve Maatje had een schadeclaim ingediend, maar die is afgewezen door de rechter. Café-eigenaar Henk van Beek zegt zeer teleurgesteld te zijn in de uitkomst van de rechtszaak.

"Ik kon maximaal 1500 euro smartengeld vragen, voor bedreiging met een pistool. Dat is afgewezen. Kort geleden kreeg ik een boete van 2300 voor geluidsoverlast. Of ik dat even binnen twee maanden wilde betalen. Dan is het evenwicht volgens mij zoek".

Van Beek kan wel naar de burgerrechter stappen om het geld alsnog uitgekeerd te krijgen. De uitbater vindt de straf van zes maanden cel aan de lage kant.

'Deze straf schrikt niet af'
"De recherche had mij gezegd: hij krijgt vier jaar. Dan valt dit tegen. Over twee maanden staat hij weer op straat en hij woont hier vlakbij. Ik ben bang dat er van zo'n celstraf geen afschrikkende werking uitgaat".

Het filmpje dat RTV Rijnmond uitzond met de beelden van de verjaagde overvaller is zeer populair gebleken: het is honderdduizenden keren bekeken.

Van Beek: "Het lijkt misschien alsof wij helemaal niet onder de indruk waren. Maar die man heeft wel anderhalve minuut met een pistool staan zwaaien. Ik heb hier wakker van gelegen. Niet zo lang geleden had ik een inbreker over de vloer: ook al een gokverslaafde. Mijn café heeft een belangrijke sociale functie, maar door al deze ongein denk ik er soms serieus over na om te stoppen".

Deel dit artikel: