nieuws

Rotterdam herdenkt bombardement 1940

ROTTERDAM - Het was maandag precies 72 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. In een kwartier tijd vaagden Duitse bommenwerpers een groot deel van het stadscentrum weg. Nog dezelfde dag gaf Rotterdam zich over.

Het bombardement en de daaropvolgende branden, legden meer dan 24.000 woningen in de as. Ongeveer 850 mensen overleefden de bommenregen niet. Ruim 80.000 Rotterdammers werden dakloos. Het bombardement had een afschrikwekkend effect. Mede door de aanval op Rotterdam gaf ook de rest van Nederland zich over. Het zou vijf jaar duren voordat Nederland werd bevrijd.

Het bombardement werd maandag op diverse plaatsen herdacht. In Rotterdam begon de herdenking 's ochtends aan de Statenweg. Daar was het hoofdkwartier van de Nederlandse kolonel Scharroo die daar het ultimatum aan de stad van de Duitsers ontving. Burgemeester Aboutaleb sprak daar namens het gemeentebestuur.
Later op de dag was er ook nog een herdenking bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine op Plein 1940. Om 13:29 luidden de kerkklokken in stad dertien minuten lang.
Na de herdenking bij het monument De Verwoeste Stad werd De Brandgrensroute gepresenteerd. De gids beschrijft drie wandelroutes langs de brandgrens. In het boek van Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij staan verder citaten van mensen die het bombardement en de brand hebben meegemaakt.
Verder werd bij het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam een nieuw kunstwerk van Gyz la Rivière gepresenteerd, dat herinnert aan het dertien minuten durende bombardement op de stad.
Bij het Crematorium Rotterdam werd bij het monument het bombardement op Rotterdam herdacht. Een van de sprekers hier was broer Simon van Pim Fortuyn.
Foto's: Luuk van Dijk

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl