nieuws

Aflevering 1: Kunst en Cultuur

ROTTERDAM - In de eerste uitzending van de Aardig Onderweg Award - serie ontmoeten we de drie genomineerden in de categorie Kunst en Cultuur. Donderdag 17 mei 17.30 uur (ieder uur herhaald).     

Evan van der Most (58): het Geluid van Rotterdam


Met zijn Stichting “Dig it Up” slaat Evan een brug tussen gesubsidieerde en commerciële cultuur. Dig it Up is bezig met de opzet van een online archief (database) waarin historische en actuele kunst- en cultuur projecten vindbaar en zichtbaar worden gemaakt. Dit online platform wordt gevoed door fora waar instellingen, verenigingen en individuen actief hun culturele kennis, projecten en ervaring kunnen toevoegen en updaten. Met hun inzending ‘het Geluid van Rotterdam’ heeft Dig It Up mee gedaan aan de verkiezing Stadsinitiatief. Dit plan voor een muzikale manifestatie heeft veel sympathisanten en partners geworven op social media maar ze zijn net geen winnaar geworden. Met de derde plaats is wel alvast een breed draagvlak bij de Rotterdamse bevolking gecreëerd. Evan wil zijn platform verder digitaliseren, zijn archief (database) compleet maken en online toegankelijk maken. Vooral het verwerken van historisch archiefmateriaal is arbeidsintensief en vraagt om de juiste kennis en apparatuur. Evan zou daar graag in willen investeren zodat er een compleet en multimediaal, online archief ontstaat van het Rotterdams cultureel erfgoed.
Ambassadeur van Evan is Sjoerd Pleijsier

Angelique van Tilburg (28): Jong010, een lokale krant voor kinderen.

Met een eigen gratis kinderkrant Jong010 inspireert en motiveert Angelique kinderen om meer te lezen en te schrijven en betrokken te zijn bij hun leefomgeving. Rotterdam is een van de weinige steden die ‘vergroent’ in plaats van vergrijst en daarbij is de laaggeletterdheid relatief hoog. Toen Angelique opmerkte dat kinderen bijzonder geïnteresseerd zijn in wat er in hun buurt gebeurt, begon ze met haar fantastische initiatief: de kinderkrant Jong010. In November 2010 verscheen de eerste kinderkrant in Overschie. Vanaf september 2011 komt de kinderkrant ook uit in Kralingen-Crooswijk. Angelique krijgt geweldige reacties en de kinderen zijn enorm enthousiast en haar initiatief is belangrijk voor de ontwikkeling van jong Rotterdam. Angelique en haar journalisten in de dop willen met Jong010 graag uitbreiden naar andere deelgemeenten. Met €10.000 kan er minimaal 1 editie per deelgemeente worden gemaakt. Angelique verdient meer publiciteit zodat ze meer draagkracht krijgt voor de uitbreiding van Jong010 naar deelgemeenten. Angelique hoopt zo meer kinderen te bereiken, maar ook meer sponsoren om de krant uit te breiden en te continueren. |
Ambassadeur van Angelique is Suzanne Mulder

Gerben Lems (56): STRAS

Gerben is de initiatiefnemer van een fantastisch project met de toepasselijke naam ‘Actieradius Zelfstandig’. Middels dit project zet hij zich in om (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking zelfstandig te leren reizen; naar school, naar een stage-adres, enzovoort. Zelfstandig reizen is erg belangrijk voor de emancipatie van jongeren met een verstandelijke beperking. Ouders of verzorger zitten echter met een dilemma: enerzijds gunnen ze hun kind maximale zelfstandigheid en een zo volwaardig mogelijke deelname aan de samenleving, maar anderzijds zijn ze bezorgd dat hun kind onderweg iets overkomt. Soms kiezen ze voor de taxi, maar dat is erg kostbaar. Actieradius Zelfstandig biedt een prachtig, constructief alternatief, waardoor de betrokken jongeren optimaal onafhankelijk kunnen reizen. Gerben wil graag investeren in de middelen die nodig zijn om zijn project uit te breiden zodat meer verstandelijk gehandicapten zelfstandig kunnen leren reizen. Hierbij speelt onder andere techniek een rol -zoals een mobiel alarmsysteem-, maar vooral ook goede trainingen en cursussen, de werving van vrijwilligers en voldoende voorlichting/ PR. Gerben verdient extra publiciteit zodat hij zoveel mogelijk aandacht krijgt voor zijn project en hij de hulp krijgt die hij verdient. Met Gerben’s project ‘ActieRadius Zelfstanding’ wordt Rotterdam een stad waar ook verstandelijk gehandicapten, zelfstandig en in veiligheid kunnen reizen.

Ambassadeur van Gerben is Joris Lutz

Wilt u stemmen op één van de genomineerden? Klik dan hier.