Rotterdammer klaar voor toppoging Mount Everest

Als het weer meezit, begint Eric Arnold binnen een paar dagen aan het moeilijkste stuk van zijn expeditie. De Rotterdammer bevindt zich nu in het basiskamp op de Mount Everest en hoopt zaterdag of zondag de top van ’s werelds hoogste berg te bereiken: “Op dit moment is het hier -40 graden.”

De laatste dagen heeft Eric vooral veel gegeten en gerust: “We wachten al een paar dagen in het basiskamp op mooi weer”, vertelt de Rotterdamse bergbeklimmer. “Het is steeds tussen de -30 a -40 graden. Dat is perfect voor een toppoging, maar het waait te hard. We hopen dat de wind wat gaat liggen.”

Het ziet er naar uit dat dit komend weekend gaat gebeuren. “Binnen enkele dagen hopen we dan naar de ‘zone des doods’ te vertrekken, zoals ze de hoogste 1300 meter van de Mount Everest noemen”, vertelt Eric via de sateliet. “Daar zit maar een derde zuurstof in de lucht, dus dan gaan we voor het eerst onze zuurstofflessen gebruiken.”

“Ze zeggen dat die zuurstofflessen je veel energie geven”, vervolgt de Rotterdammer. “Maar tegelijkertijd krijg je daar te maken met de meest extreme omstandigheden ter wereld. Dus aan de ene kant kijk ik er naar uit, maar aan de andere kant zie ik er ook wel tegenop.”

Deel dit artikel: