Nieuw miljoenentekort Rotterdam

De gemeente Rotterdam zal volgend jaar miljoenen extra moeten bezuinigen. Door onder meer een fors tekort bij de sociale dienst en minder inkomsten vanuit het Rijk, loopt het tekort mogelijk op tot boven de honderd miljoen euro. Donderdag en vrijdag zal het college van burgemeester en wethouders tijdens de retraite bespreken waar het geld vandaan moet komen.

Het tekort bij de sociale dienst is ontstaan, omdat het maar niet lukt het aantal mensen in de bijstand fors terug te dringen. Strengere regels bij het aanvragen van een uitkering en het creëren van banen in de Westlandse kassen, hebben nog onvoldoende resultaat. Een tekort van zeventig tot tachtig miljoen euro dreigt.

Daarnaast zorgt het onlangs afgesproken 'lenteakkoord' in Den Haag voor een mindere bijdrage vanuit het gemeentefonds. Naar schatting gaat het om een bedrag van zo'n 35 miljoen euro. Ook het verplicht aanbesteden van de zorg en welzijn levert waarschijnlijk minder op dan gepland.

De extra bezuinigingen komen bovenop de eerder afgesproken ruim vijfhonderd miljoen euro, het grootste bezuinigingspakket sinds de Tweede Wereldoorlog. Over een aantal weken komt het Rotterdamse stadsbestuur met voorstellen hoe het miljoenentekort moet worden opgelost.

Deel dit artikel: