nieuws

Gerestaureerde Tapijtenzaal Huis van Gijn geopend

ROTTERDAM - Professor meester Pieter van Vollenhoven heeft woensdagmiddag de gerestaureerde Tapijtenzaal geopend in museum Huis van Gijn in Dordrecht. Het Huis van Gijn is het achttiende-eeuwse woonhuis van bankier en verzamelaar Simon van Gijn (1836 - 1922).
In de Tapijtenzaal zijn wandtapijten te zien met scènes uit een beroemd toneelstuk uit de 16e eeuw ‘Il pastor Fido’, wat ‘De getrouwe herder’ betekent.
De Tapijtenzaal in het Huis van Gijn is het enige woonhuis in Nederland waar wandtapijten uit de negentiende eeuw bewaard zijn gebleven. Met de restauratie van de zaal is ook een interactief systeem ingevoerd waarmee bezoekers informatie kunnen krijgen over de manier waarop de tapijten zijn gemaakt en de betekenis van de scènes uit het toneelstuk.

Verzameling

De verzameling van Simon van Gijn bestaat met name uit prenten, aquarellen en tekeningen met historische afbeeldingen. Daarnaast verzamelde hij ook keramiek, zilvergoed, porselein en antieke klokken. Al tijdens zijn leven nodigde hij regelmatig gasten uit om zijn verzameling aan huis te bekijken.
Na de dood van Van Gijn werd het beheer van het huis overgedragen aan de Vereniging Oud-Dordrecht. Tegenwoordig is het eigendom van de gemeente Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl