Teeven neemt petitie tegen vrijlating Van der G. serieus

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie neemt de petitie tegen de vervroegde invrijheidsstelling van Folkert van der G. zeer serieus. De moordenaar van Pim Fortuyn zou volgens de huidige wetgeving in 2014 vervroegd in vrijheid kunnen worden gesteld en in 2013 al op proefverlof kunnen.

Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Fortuyn die ook aanwezig was bij de aanslag, wil voorkomen dat Van der G. eerder vrijkomt dan in 2020. Volgens wettelijke regelingen zou hij vrij kunnen komen omdat hij in 2014 tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Daarom heeft Smolders inmiddels ruim 40.000 handtekeningen verzameld. Vrijdagmiddag werden die in het ministerie overhandigd aan Teeven.

Slecht gedrag
Van der G. zou volgens Smolders niet in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidsstelling omdat hij zich niet goed heeft gedragen. “Hij heeft gebeld met een neef van Pim Fortuyn en in dat gesprek heeft hij geen enkel berouw getoond. Daarnaast gaf hij niet eens een ontkennend antwoord op de vraag of hij het nu zoveel jaar later nog een keer zou doen. Het is duidelijk dat Van der G. in de afgelopen tien jaar niet is veranderd.” Daarnaast zou er volgens Smolders veel maatschappelijke onrust ontstaan als Van der G. eerder vrij zou komen.

Uiterst serieus
Staatssecretaris Teeven heeft via zijn woordvoerder laten weten de petitie ‘zeer serieus’ te nemen. De petitie zou volgens hem aangeven dat de impact van de moord op Pim Rortuyn nog steeds groot is voor veel mensen. Teeven wil niet op de feiten vooruitlopen, maar liet weten dat de petitie wordt meegenomen in de dossiers van de bevoegde instanties; “Een aantal factoren speelt bij de beslissing een rol, waaronder het risico op maatschappelijke onrust.”

Deel dit artikel: