Aanleg Blankenburgtunnel controversieel

De beslissing over een nieuwe tunnel onder de Nieuwe Waterweg is voorlopig uitgesteld. De Tweede Kamer heeft de bouw van de Blankenburg- of de Oranjetunnel controversieel verklaard. De beslissing wordt pas genomen als er een nieuw kabinet is.

CDA en VVD zijn niet blij met de keuze. Het kabinet-Rutte had gekozen voor de Blankenburgtunnel. Volgens VVD-Kamerlid Aptroot is de PVV plots van mening veranderd, “Ze waren voorstander van dit tracé en nu willen ze extra onderzoek.”

De afgelopen maanden was er veel discussie over het aanleggen van een tunnel bij Rotterdam. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur koos voor de Blankenburgtunnel, die tussen Vlaardingen en Maassluis moest komen, in plaats van voor de Oranjetunnel, die westelijker zou komen te liggen.

Ook de beslissing over de A13/A16 komt niet voor de verkiezingen. De minister mag wel onderzoek doen naar de verbindingsweg; maar geen onomkeerbare stappen nemen, vindt de Tweede Kamer.

Nieuwe kansen
Natuur- en milieuorganisaties zijn opgetogen over het besluit van de Tweede Kamer om de aanleg van de Blankenburgtunnel in de ijskast te zetten. “Dat biedt nieuwe kansen voor de alternatieve oeververbinding via de Oranjetunnel bij Hoek van Holland,” zegt woordvoerder Kuijpers van de Milieufederatie Zuid-Holland. Zij hoopt dat een andere regering een nieuwe visie maakt op de bereikbaarheid van Zuid-Holland die de natuur minder schade toebrengt.


Deel dit artikel: