Erasmus Universiteit beschuldigt studenten van plagiaat

Bijna tweehonderd rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit worden beschuldigd van plagiaat bij het vak Ondernemingsrecht. Ze moesten voor een opdracht een overnameovereenkomst maken en gebruikten daarvoor een standaardmodel, naar eigen zeggen op aanraden van een docent.

“Ons is verteld dat het niet de bedoeling was om het wiel opnieuw uit te vinden. We hebben dus een aantal standaardmodellen van internet gehaald en die gebruikt om de overeenkomst te schrijven, zoals dat ook in de praktijk gaat”, legt studente Rubinia Tjon a Sam uit. “Advocaten en notarissen schrijven die overeenkomsten ook niet elke keer opnieuw.”

De studenten dreigen nu een '0' te krijgen voor dit onderdeel van het tentamen, waardoor het heel lastig wordt om een voldoende te halen. De opdracht is twee jaar geleden ook gebruikt, toen is niemand beschuldigd van plagiaat.

De Erasmus Universiteit gaat alle gevallen van mogelijk plagiaat bij de rechtenstudie nog eens tegen het licht houden. Op een speciale bijeenkomst op de Universiteit zijn de studenten verder bijgepraat. Alle gevallen worden nog eens bekeken.

Als de studenten geen voldoende halen voor de opdracht, mogen ze officieel ook niet aan het tentamen meedoen dat op maandag gepland staat. De school gaat proberen alle omstreden opdrachten voor maandag te bekijken en heeft aangegeven dat iedereen de toets alsnog mag maken.

Deel dit artikel: