Aboutaleb: Rapport over Stadstoezicht slecht

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft geen goed woord over voor het kritische rapport van de Rekenkamer Rotterdam over het functioneren van Stadstoezicht. Hij vindt dat de Rekenkamer 'een slecht rapport heeft afgeleverd met eenzijdige conclusies, dat geen recht doet aan de werkelijkheid’.

Volgens de Rekenkamer treden de stadswachten nauwelijks op tegen overlastgevende jongeren, wilplassen, op de stoep fietsen of door rood licht lopen. Conflicten met mensen die zich daar schuldig aan maken, gaan de stadswachten liever uit de weg.

Het ontbreken van communicatieve vaardigheden is volgens de Rekenkamer de grootste oorzaak voor alle problemen met de stadswachten. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en correct, zolang de situatie maar niet escaleert. Ook met deze kritiek slaat de Rekenkamer volgens Aboutaleb de plank volledig mis. De confrontatie aangaan zou volgens de burgemeester kunnen leiden tot agressie.

'Aboutaleb slaat door'
Directeur Paul Hofstra van de Rotterdamse Rekenkamer vindt dat burgemeester Aboutaleb doorslaat in zijn reactie op het rapport van de rekenkamer over het functioneren van Stadstoezicht. Volgens Hofstra zijn de feiten in het rapport goed onderbouwd. “Dat de feiten de burgemeester niet goed uitkomen, begrijp ik, maar het is geen slecht rapport”, aldus Hofstra.

De Rekenkamer geeft de gemeente Rotterdam het advies om meer te investeren in cursussen communicatieve vaardigheden. Het stadsbestuur neemt dat advies niet over, omdat dat al wordt gedaan.

Politieke reacties
De reacties uit de Rotterdamse gemeenteraad zijn overwegend positief over het rapport van de Rekenkamer. Groenlinks wil het schrijven van bonnen overlaten aan de politie, Leefbaar Rotterdam is daar juist op tegen. D66 wil dat de stadswachten onder toezicht van de politie komen en het CDA dringt aan op het trainen van de stadwachten in het brengen van het slechte nieuws aan mensen die bekeurd worden. De VVD vindt dat er meer bekeurd moet worden voor zaken die 'de Rotterdammers belangrijk vinden' zoals hondepoep op straat en mensen die vuil op straat gooien.

Lees ook:

'Stadswachten hebben geen communicatieve vaardigheden'

Deel dit artikel: