'Rapporten Rekenkamer verdwijnen vaak in prullenbak'

Bijna de helft van alle rapporten van de Rotterdamse Rekenkamer verdwijnt in de prullenbak. Dat zegt deskundige Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dinsdag zei burgemeester Aboutaleb dat hij het het rapport van de Rekenkamer over stadswachten slecht vindt en de aanbevelingen niet overneemt.

In het rapport staat dat stadswachten niet kunnen communiceren en liever parkeerbonnen uitschrijven dan confrontaties aangaan. Burgemeester Aboutaleb noemde het onderzoek slecht en de conclusies eenzijdig.

In het verleden hebben diverse wethouders en burgemeesters rapporten van de Rekenkamer naast zich neergelegd. Zo zei oud-wethouder Nico Janssens in 2003: 'Ik hecht meer waarde aan de veiligheidsindex dan een rapport van de Rekenkamer". Ook oud- wethouder Peter Lamers zei in 2009 over een onderzoek van de Rekenkamer dat er appels met peren waren vergeleken.

'Kritiek op Rekenkamer onterecht'
Rekenkamer-deskundige Henk Klaassen zegt: "Aan de kwaliteit van de Rotterdamse Rekenkamer is nog nooit getwijfeld. De Rotterdamse is zelfs één van de beste". Dat Aboutaleb nu twijfelt aan het rapport heeft volgens Klaassen wel een reden. "De burgemeester spreekt direct vanuit zijn hart en komt op voor zijn mensen. Dat is wat anders dan een onderzoek dat op feiten is gebaseerd", aldus Klaassen.

De Rotterdamse gemeenteraad vergadert binnenkort over het rapport over Stadswachten en zal dan met hun reactie komen en Aboutaleb vragen om uitleg.

Deel dit artikel: