De beelden: ijsbeer Vicks sloopt ruit

Amateurfilmer Rob van der Horst, die ijsbeer Vicks heeft betrapt op het kapotgooien van een ruit in zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp, was de schrik snel te boven. Zijn beelden zijn hieronder te zien en horen intussen bij de meestbekeken video's op de site van RTV Rijnmond.

Van der Horst is een enthousiast amateurfilmer. "Eigenlijk ben ik een vogelliefhebber, maar ik film ook graag andere dieren." Hij gaat wel vaker een dagje naar een dierentuin en komt dan met anderhalf uur materiaal thuis. "Dat monteer ik dan en ik maak er een dvd van. M'n eigen natuurfilms", vertelde hij donderdag op Radio Rijnmond.

Steen van de bodem
Dinsdag bezocht hij het ijsberenverblijf in de Rotterdamse Diergaarde. Terwijl hij stond te filmen, nam de jonge ijsbeer een steen van de bodem van het bassin mee naar boven, om hem daar los te laten. "Die steen kwam halverwege tegen de ruit", vertelt de filmer. "Het was duidelijk dat hij het niet expres deed."

Niet met opzet
Daarvan is ook woordvoerder Jan Klapwijk van Blijdorp overtuigd. "Vicks is wel schuldig, maar hij heeft het niet met opzet gedaan", zegt hij. "We gaan wel alle losse stenen uit het bassin halen, want zoiets moet niet nog eens gebeuren."

Kunststof bescherming
Blijdorp heeft het ijsberenverblijf intussen voor het publiek gesloten. Het gaat weer open zodra duidelijk is dat er geen gevaar bestaat voor de bezoekers. "Zoals het er nu uitziet, denk ik dat we het veilig kunnen maken door kunststof bescherming aan de buitenkant van de kapotte ruit te bevestigen, en hout aan de binnenkant."

Deel dit artikel: