nieuws

Klaas Gubbels terug in Rotterdam

ROTTERDAM - Het Chabot Museum toont het werk van de Rotterdamse kunstenaar Klaas Gubbels in de overzichtstentoonstelling 'Terug in Rotterdam'. Tot en met eind september zijn de meest dierbare werken van de eigenzinnige 'Koffiekan-man' te bewonderen.
Gubbels heeft tot zijn twintigste in Rotterdam gewoond en verhuisde daarna deels naar Arnhem en naar zijn atelier in Frankrijk. "Maar Rotterdam blijft in mijn bloed zitten. Daarom ben ik ook trots en blij om hier weer te zijn", zegt de inmiddels 78-jarige kunstenaar.

Zo burgerlijk mogelijk

De ouderwetse koffiekan met lange, smalle tuit en de gewone huis-, tuin- en keukentafel zijn de meest kenmerkende afbeeldingen van Gubbels. "Ik kan er niks aan doen, ze komen er gewoon steeds weer uit!", vertelt de Rotterdammer die als doel heeft de meest saaie, burgerlijke werken te maken. Gubbels: "Ik ga ook niet voor perfectionisme, als het maar zeggingskracht heeft".
Voor wie de werken van Klaas Gubbels in Rotterdam, naast de overzichtstentoonstelling, wil bekijken: zijn kunstwerk 'In de verte een zwaan' staat in het water van de Provenierssingel, de buurt waar de kunstenaar is opgegroeid. Verder is er een grote muurschildering in Hotel New York, een donker bruine koffiekan met de tekst van Cor Vaandrager 'De kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant'.