'Deze mate van geweld is niet nodig'

Na het verschijnen van een filmpje waarin een agente een laveloze man meerdere keren schopt aan de Riederlaan in Rotterdam-Zuid laait de discussie rond buitenproportioneel politiegeweld weer op. "Een gewelddadige aanpak van de politie is nooit nodig."
Dat zegt Krishna Gropal, docent op de Kurodaiya Training en Educational Center in Rotterdam. "Het gaat al mis in de manier waarop de politie gewelddadige personen aanpakt," zo stelt Krishna Gropal. "Het wordt ze verkeerd aangeleerd." De oplossing is volgens hem 'Kurodaiya', een zelfverdedigingssysteem waarbij je pas in actie komt op het moment dat de verdachte agressie toont.

Kurodaiya is niet bedoeld om je al vechtend te verdedigen, maar de agressor wordt in zijn handelingen gecontroleerd. Hierdoor voorkom je escalatie, zo is de theorie. "Dat past perfect bij de politie: die hoort ook geen geweld te gebruiken tot de verdachte hier aanleiding toe geeft."

En dat doet de agente uit het filmpje niet, zo stelt Gropal. "Je ziet dat de man tegen het glas aanleunt, hij geeft aan: ik geef me over. Zelfs als daarvoor wel iets heeft plaatsgevonden, is deze mate van geweld niet nodig."

Deel dit artikel: