Erasmus MC betaalt fors voor vermijdbare fout

De ouders van Joyce Rebecca de Kruijf krijgen meer dan een miljoen euro schadevergoeding van het Erasmus MC. Het heeft twaalf jaar geduurd om dit te bereiken.

“Het is bizar geweest. Mijn dochter is zo ernstig ziek geweest, dat ik het onvoorstelbaar vind dat zo'n proces er überhaupt doorheen moet spelen, terwijl het zo relatief is", zegt vader De Kruijf.

“Het is een drama voor alle betrokkenen, voor Joyce Rebecca, haar familie en ook voor de betrokken artsen en verpleegkundigen”, zegt Hans Büller, bestuursvoorzitter van het ErasmusMC. “De artsen zitten min of meer in de beklaagdenbank, terwijl het gaat over mensen die hun vak uitoefenen, niks opzet. En dat hakt erin tot op de dag van vandaag, net zo goed als dat het doet voor de ouders en het kind.”

Zuurstof

Joyce Rebecca werd op 7 november 1999 geboren in het Sophia Kinder Ziekenhuis. Te vroeg, maar wel gezond. Ze had zuurstof nodig en kreeg dat via een slangetje toegediend. Er ging iets mis, waardoor blijvende hersenschade ontstond. Sindsdien is er een lange juridische strijd gevoerd of dat de schuld van het ziekenhuis was of niet.

Het ErasmusMC spreekt van een complicatie. “Dat het slangetje hersenschade heeft aangericht is duidelijk, alleen hoe dat gebeurd is, is nog altijd niet bekend”, zegt Hans Büller. Vader Johan de Kruijf spreekt van een medische fout. “Ik verwijt de artsen niets, alleen er is iets fout gegaan. En voor de consequenties stellen wij het ziekenhuis aansprakelijk om een stukje bij te dragen in het onderhoud van mijn dochter.”

Vriendschap

Lopende het proces besluit vader De Kruijf contact te zoeken met Hans Büller van het Erasmus MC. Direct contact zoeken mag niet gedurende een rechtszaak, het eerste verzoek loopt via de advocaten. Er ontstaat een vriendschap.

Ze hebben het over Joyce Rebecca, wat er allemaal is gebeurd en ze delen het verdriet aan beide kanten. “Dat biedt ruimte voor rust en verwerking”, zegt vader De Kruijf.

Ook spreken beide heren over hoe het anders kan. “Vader en ik zijn het met elkaar eens dat het korter moet kunnen”, zegt bestuursvoorzitter Hans Büller. Allebei pleiten ze voor het toezicht van een onafhankelijk orgaan in het geval van gecompliceerde medische dilemma’s.

Vermijdbare fout
In 2010 oordeelt de rechter in hoger beroep dat het een medisch vermijdbare fout was van het ErasmusMC. Onlangs zijn beide partijen een schadebedrag overeengekomen. “Door de wederzijdse sympathie zijn we tot een schikking gekomen die voor beide partijen aanvaardbaar is”, zegt vader De Kruijf. Afgesproken is het exacte bedrag niet te noemen. Duidelijk is dat het in de zeven cijfers loopt en dat is hoog voor Nederlandse begrippen. “Zeker, het is een hoog bedrag”, zegt vader De Kruijf, “maar bekijk het ook vanuit de relatieve kant. Mijn dochter zal nooit werken en heeft dagelijks zorg nodig. Reken dat maar uit.”

Graag naar school

Joyce Rebecca is inmiddels twaalf jaar. Met haar gaat het eigenlijk best goed. “Ze geniet, is vrolijk en gaat graag naar school”, zegt vader De Kruiff. Binnenkort gaat ze zelfs naar de middelbare school, op haar niveau. Want ze is geestelijk en lichamelijk beperkt.

In het najaar verschijnt het boek ‘Artsen zijn ook maar mensen’ van Johan de Kruif. Hij overhandigt het eerste exemplaar aan Hans Büller van het ErasmusMC, het ziekenhuis waar zijn dochter gezond ter wereld kwam maar het gehandicapt verliet. "Vader Johan de Kruijf beschrijft het als een "een happy end aan twaalf jaar juridische strijd.

Deel dit artikel: