Dordtenaar nu burgemeester Oudewater

Dordtenaar Pieter Verhoeve is woensdagmiddag officieel geïnstalleerd als burgemeester van Oudewater. De 30-jarige SGP-er is nu de jongste burgemeester van Nederland. Hij kreeg daarvoor een rode lantaarn overhandigd van de nu één-na-jongste eerste burger.

Richard de Boer, de net 32-jarige VVD-burgemeester van het Limburgse Simpelveld, had meteen een tip voor Verhoeve: "Gewoon jezelf blijven, je niet gek laten maken en je jonge leeftijd gewoon gebruiken door te zeggen dat je nog veel moet leren. Ik heb er zelf geen last van gehad en ik denk, dat Pieter zich hier ook prima gaat redden."

Hint
De Dordtse burgemeester Arno Brok was één van de mensen die Verhoeve in de afgelopen twee jaar een hint gaf om zijn talent aan te wenden voor het burgemeestersambt. "Hij is intelligent, slim en weet mensen te verbinden, dat zijn belangrijke eigenschappen. Ik weet zeker dat Pieter hier slaagt en sluit niet uit, dat hij ooit nog eens burgemeester van Dordt wordt."

De voormalige fractievoorzitter van de ChistenUnie/SGP in Dordrecht noemde Verhoeve ooit Pietertje, maar wil die benaming in Oudewater niet meer herhalen. "Dat was toen. En ik ben echt trots op hem. Het verbaast me niks, dat hij hier burgemeester wordt. Deze jongeman is geknipt voor de publieke zaak."

Niet zo traditioneel
Hoewel Verhoeve geen traditionele SGP-er is (hij twittert, heeft moderne opvattingen en is zeer benaderbaar) kwamen er veel partijgenoten naar zijn installatie, zoals de burgemeesters Van Belzen (Barendrecht) en Noordergraaf (Soest, maar daarvoor Hardinxveld-Giessendam). Verhoeve werd beëdigd door de Utrechtse Commissaris van de Koningin Robbertsen.

René van den Hoogen, als fractievoorzitter van de grootste partij in Oudewater voorzitter van de sollicitatiecommissie, is blij met de jonge burgemeester: "Uit 58 kandidaten kozen we hem. Unaniem". Johan Derksen, inwoner van Oudewater, vindt de keus van een 'broekkie' niet handig. "Ach, ik zou pas ongerust worden, als die positief zou zijn", zegt Van den Hoogen.

Deel dit artikel: