Vechtsport helpt jongeren weer aan werk

In Rotterdam worden successen geboekt met een opvallend reïntegratietraject voor jongeren: Challenge Sports. Werkloze jongeren worden door topsporters geactiveerd om werk te zoeken of een opleiding te volgen.

Oud-Nederlands karatekampioen Patrick van Daalen geeft drie keer per week een training in vechtsporten aan een groep tienermoeders in het Oude Noorden van Rotterdam. Hij helpt ze daar niet alleen weerbaar worden, maar ook te vechten voor een betere toekomst. Vorig jaar is op die manier een groep van 81 jongeren van een uitkering naar werk of school doorgestroomd. Directeur Johan van Haga van Challenge Sports heeft berekend dat dat de gemeente in een half jaar meer dan zes ton heeft opgeleverd.

Emoties
Patrick van Daalen ziet zijn groep tienermoeders drie keer per week. Hij geeft twee praktijklessen en een theorieles. "Met die vechtsport leer ik ze te vechten voor hun eigen leven. Vechtsporten hebben een duidelijke structuur en leren je omgaan met je eigen emoties. Het is vaak zo dat mensen foute keuzes maken doordat ze emotioneel handelen. En in deze trainingen staat voorop dat ze eerst leren denken en dan te doen. Dat heeft met fysieke oefeningen te maken, maar elke les heeft ook een thema waar ze wat van leren", aldus Van Daalen.

Doorzetten
De leerlingen in de groep van Patrick van Daalen zijn enthousiast. Angrad zit sinds januari in zijn groep. Komend schooljaar gaat ze de Pabo-opleiding volgen. "Je leert om door te zetten en niet op te geven. En je leert op te komen voor jezelf. Patrick heeft respect voor iedereen en voor je eigen keuzes, maar hij laat je wel de gevolgen zien van de keuzes die je maakt."

Deel dit artikel: