'Gezondheidsnormen langs A13 nu al overschreden'

De luchtvervuiling langs de A13 in Rotterdam-Overschie is nu al zo hoog dat de Europese gezondheidsnormen ver worden overschreden. Dat zou blijken uit metingen die de Rotterdamse GroenLinks-afdeling de afgelopen weken heeft laten uitvoeren langs de snelweg.
Sinds vannacht mag er op de A13 weer 100 worden gereden. De afgelopen tien jaar was dat tachtig kilometer per uur. GroenLinks vindt de snelheidsverhoging onverantwoord.

De partij liet afgelopen maand op vier plaatsen de luchtkwaliteit meten. Op alle locaties werd de Europese norm van 40 microgram per kubieke meter ruim overschreden. Het gemiddelde dat de partij heeft gemeten is een waarde van 59.

Twee van de meetpunten bevinden zich aan de gevel van woningen die op slechts tien meter afstand van de A13 staan. Op alle plekken werd een overschrijding van de norm gemeten. Een meetpunt op twee meter afstand van de weg gaf zelfs een waarde van 94 aan.

‘Ik ben hier erg van geschrokken’, zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. Hij verwacht dat de luchtvervuiling nog hoger zal worden na de snelheidsverhoging. ‘De gezondheid van meer dan tienduizend Rotterdammers staat op het spel.'

Bonte wil dat minister Schultz de snelheidsverhoging direct terugdraait. 'De minister heeft zich een half jaar verstopt achter computermodellen waaruit zou blijken dat de lucht schoner is geworden. Nu de lucht in werkelijkheid veel viezer blijkt te zijn, moet ze terugkomen op haar besluit.'

Deel dit artikel: