Ark van Noach maandag open

De replica van de Ark van Noach, in Dordrecht, gaat maandag open voor publiek. Wel mogen voorlopig maar vijfhonderd bezoekers tegelijk ontvangen worden. Om negen uur maandagochtend mogen de eerste bezoekers het Bijbelse schip betreden.

De opening is ruim een half jaar vertraagd, doordat het schip volgens de gemeente Dordrecht niet voldeed aan alle veiligheidseisen voor grote publieksattracties. Hoewel er nog wat laatste testen gedaan moeten worden en een deel van het schip nog geen noodverlichting heeft, is door de gemeente wel een zogeheten gedoogvergunning afgegeven.

Vergunning
In die vergunning staat het maximum aantal van vijfhonderd mensen en de bepaling, dat het schip alleen open mag zijn bij daglicht. Voorlopig is dat van maandag tot en met zaterdag, tussen 9.00 en 18.00 uur. Zodra naar verwachting in september de definitieve vergunning wordt afgegeven kunnen er duizenden bezoekers tegelijk op het schip.

Initiatiefnemer Johan Huibers zegt dat overigens niet te willen: "Het moet niet zo druk worden, dat mensen elkaar in de weg lopen. Ik verwacht wel duizenden mensen per dag, opgeteld zo'n driehonderdduizend per jaar". Directeuren van andere grote attracties, zoals de Efteling, noemden dat aantal vrij conservatief. Huibers zegt het rustig af te wachten.

Toeristen
Wat hem tijdens de vier jaar durende bouwfase opviel, is dat de mediabelangstelling vanuit het buitenland groter is dan in Nederland: "We hebben cameraploegen uit de hele wereld aan boord gehad. Van de VS tot aan Rusland en China. Ik verwacht wereldwijde belangstelling. Alleen al vijftigduizend Duitsers in de komende maanden".

Op de replica van het Bijbelse schip kunnen bezoekers urenlang vertoeven. Aan boord zijn theaters, bioscopen en horeca, maar natuurlijk ook een beleving van 'het verhaal' en allerlei levende dieren. In 2005 bouwde Huibers al een 'kleine' ark. Die vaart nu door Europa als een soort promoter van de veertien keer grotere ark in Dordrecht.

Icoon
Wethouder Piet Sleeking noemt de ark "een nieuw icoon voor Dordrecht. Ik was zelf ook onder de indruk, toen ik voor het eerst op dit reusachtige schip rondliep. En als maar vijf procent van de bezoekers ook de stad ingaat, dan pikken we als Dordtenaren een aardig graantje mee".

Dordrecht heeft om die reden al een parkeerplaats aangelegd op de Stadswerven. Pal naast de ark kan voor twee euro per dagdeel geparkeerd worden. "Die parkeerplaats verdient zichzelf terug", weet Sleeking. Touringcars krijgen een aparte plek aan de Papendrechtse- straat. Ook moet er een aanlegplaats komen voor de waterbus en rondvaartboten.

Huibers ziet ondanks de maandenlange vertraging door regelgeving niet om in wrok: "In tegendeel, wij zullen ook actief promoten, dat mensen naast de Ark ook de stad bezoeken. Dordrecht is echt een mooie stad". Toegangskaartjes voor de Ark van Noach kosten 12,50 euro. Kinderen krijgen 5 euro korting.

Deel dit artikel: