10 jaar cel geëist voor doodschieten beste vriend

Justitie heeft 10 jaar cel geëist tegen een Rotterdammer die zijn beste vriend had doodgeschoten. Volgens verdachte Hugo R. was dat per ongeluk gebeurd, toen beiden met een wapen zaten te spelen.

Het drama deed zich voor in april 2010 in een woning aan het Weimanspad in Rotterdam. Hugo R.: "Het was eigenlijk heel gezellig, we hadden echt geen ruzie. Mijn vriend Adelino liet zijn pistool zien en ik pakte het af. Ik liet zien hoe het gebruikt wordt in films. Hij had op mij gericht en toen ik op hem richtte ging het ineens af".

Lichaam in tapijt
De kogel raakte het voorhoofd van het slachtoffer, dat waarschijnlijk op slag dood was. Hugo R., zijn vriendin, zijn schoonzus en hun kinderen verlieten de woning. De verdachte is een dag later teruggegaan om het lichaam in een tapijt te wikkelen.

Samen met zijn vriendin en twee anderen is het stoffelijk overschot gedumpt in het water van natuurgebied De Esch, verzwaard met betontegels. Een man die zijn hond uitliet zag even later pasjes in de bosjes liggen en een sleepspoor. Hij alarmeerde de politie die het lichaam in het water vond.

De 34-jarige Hugo R. is lange tijd op de vlucht geweest. Hij werd pas vorig jaar december aangehouden bij een ruzie in een café in Rotterdam. De man had ook toen een wapen bij zich.

Vele malen veroordeeld
De Rotterdammer is in het verleden al meermalen veroordeeld voor wapenbezit en ernstige gewelddelicten. Eén daarvan was in augustus 2003 toen hij in café Inn & Out in Rotterdam werd beschoten. Hugo de R. had een wapen bij zich en schoot terug. In hetzelfde café vond in 2005 een tweede schietpartij plaats, waarbij drie doden vielen. Daar was Hugo R. niet bij betrokken.

Dinsdag riep hij bij het verlaten van de rechtszaal "sorry, sorry" naar de familie van het slachtoffer. "Het was een ongeluk. Adelino was mijn beste vriend en dat blijft zo".

Drie verdachten die zouden hebben geholpen bij het wegwerken van het stoffelijk overschot en het opruimen van de woning stonden dinsdag ook voor de rechter. Justitie eiste straffen tot één jaar cel tegen hen. Het gaat om de vriendin, de oom en de neef van Hugo R. De rechter in Rotterdam doet op 24 juli uitspraak in alle zaken..

Deel dit artikel: