Ramadan maakt jongeren prikkelbaar

De vastenmaand Ramadan staat voor de deur. Moslims eten dan een maand lang niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar wat voor effect heeft dat op het gedrag van jongeren, en hoe kunnen autoriteiten daar het beste mee omgaan?
Voor Stadswachten en wijkagenten uit Rotterdam was dinsdagmiddag een bijeenkomst met tips en trucs. Want pubers hebben vaak al een kort lontje, maar door de Ramadan kan dat versterkt worden. "De jongeren lopen met een lege maag, hebben niet gedronken en niet gerookt. Daar kunnen ze extra prikkelbaar en chagrijnig van worden,"legt Fatima Lamkharrat van initiatiefnemer Sonor Opbouwwerk uit.

Met de bijeenkomst wil Sonor professionals inzicht geven in de beleefwereld van jongeren, om ze op de juiste manier te kunnen bejegenen. Het helpt om te weten dat het Ramadan is en te begrijpen wat dat voor het gedrag van een jongere kan inhouden.

"Er is daarin wel een verschil tussen ‘begrijpen’ en ‘begrip hebben voor’,"aldus Lamkharrat. "De Ramadan mag geen excuus zijn, over de schreef gaan heeft consequenties. Het gaat er puur om dat professionals het begrip gebruiken om de juiste benadering te kiezen."

Foto: Hamed Saber

De redactie heeft besloten het reactieveld onder dit bericht te sluiten. Dit besluit is genomen omdat er te veel reacties werden geplaatst die onze fatsoensnormen overschrijden. - Redactie Rijnmond.nl

Deel dit artikel: