RTV Rijnmond live vanaf Tweede Maasvlakte

Koningin Beatrix geeft vanmiddag kort na 14 uur het startsein voor de sluiting van de zeewerking van de Tweede Maasvlakte. Met de sluiting wordt vanmiddag een nieuw stukje Nederland gecreëerd.

Klik hier voor het live tv-verslag

TV Rijnmond is erbij, met maar liefst twaalf camera’s, en zendt de hele middag live uit.

Drieduizend voetbalvelden groot
De aanleg van de Tweede Maasvlakte is eind 2008 gestart. Langs de vaargeul naar de haven aan de noordkant is een zeewering aangelegd met twintigduizend betonblokken van veertigduizend kilo per stuk. Aan de zuidkant is een zachte zeewering van strand en duinen. Vandaag worden de harde en de zachte zeewering met elkaar verbonden.

De regio Rijnmond wordt daarmee drieduizend voetbalvelden groter, en zo verandert het uiterlijk van de Nederlandse kustlijn. Het nieuwe land maakt Rotterdam niet alleen groter, maar de Tweede Maasvlakte betekent volgens het Havenbedrijf Rotterdam ook een enorme impuls voor de haven, die ondanks de crisis nog groeit.

Live verslag
Nadat de koningin het startschot heeft gegeven, spuiten drie hopper- en cutterzuigers het gat dicht. Dat gebeurt bij dood tij in zo'n zes uur tijd. Presentatrice Suzanne Mulder doet op locatie verslag van de vorderingen. Daarnaast zijn er tot 17 uur reportages over de aanleg van het nieuwe land en interviews met betrokkenen.

In het tv-nieuws van 17 uur wordt live geschakeld naar de Tweede Maasvlakte, en na het nieuws wordt een compilatie van de dag uitgezonden in dertig minuten. Ook Radio Rijnmond doet uitgebreid verslag van de mijlpaal van het project.

Werk bijna gereed
Met het sluiten van de dam is het werk nog niet af. Pas half augustus is de hele zeewering van de Tweede Maasvlakte op hoogte en breedte. De Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord doen de aanleg van de Tweede Maasvlakte in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.

Deel dit artikel: