nieuws

Imkers laten hun bijenkasten zien

ROTTERDAM - Imkers houden dit weekeinde open dag. Imker Johan Deckers en zijn vrouw Mariëtte doen dat in de imkerij De Moerbei in Lansingerland. Daar is Johan al 17 jaar bezig met zijn 'uit de hand gelopen hobby.'
Heel voorzichtig trekt hij een honingraat uit één van z'n bijenkasten. Helaas heeft hij nog geen honing kunnen oogsten. "Het voorjaar was te koud en te nat, de bijen hebben geen nektar kunnen vinden." De bijen van Johan bleven binnen in een van de dertien bijenkasten.
Bijen houden van papavers
Imker Henk Gerkema ontvangt de geïnteresseerden op zijn imkerij 't Schuurtje in de Hoeksche Waard. "Ik laat ze natuurlijk ook de honingraten en de kasten zien."
De imker heeft achter zijn huis een grote tuin vol bloemen, waaronder papavers. En die zijn niet om opium van te maken, verzekert hij. "Nee hoor, anders had ik allang stoned moeten zijn. Ik heb allerlei soorten papavers, omdat bijen dat lekker vinden."
Wie bijen zegt, denkt natuurlijk gelijk aan de honing, maar volgens Gerkema is dat eigenlijk bijzaak. Volgens de imker gaat het met name om de bestuiving van de verschillende bloemen. Dat is het doel.

Honing als delicatesse

Maar zijn honing is, naar eigen zeggen, wel erg lekker. Mensen die geen honing zeggen te lusten, moeten volgens de imker zijn Balsemien honing eens proeven. "Dan zeggen ze allemaal: 'die is niet zo zoet en heerlijk zacht.'" En honing is niet alleen prima op een boterham. "Het is heel geschikt om vlees in te braden. Heerlijk. Dan maak je er een echte delicatesse van."
Wie ook een imker wil bezoeken, kijkt hier voor de imkers in de regio.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!