Rotterdams brievenbusmysterie breidt zich uit

Op steeds meer adressen in Rotterdam wordt een briefje met cijfers en rekensymbolen bezorgd. Wat het betekent en wie de briefjes heeft bezorgd, is een raadsel.

Op het A4tje is een horizontale rij met de cijfers van 1 tot en met 0 te lezen. Daaronder een verticale rij met alle rekensymbolen zoals + - % X . De tekens zijn handgeschreven en het briefje is geprint of gefotokopieerd.

Maanden geleden dook het enkelgevouwen briefje op in brievenbussen in woongebouwen in het centrum van Rotterdam. Afgelopen week kregen tientallen adressen in Rotterdam-Delfshaven het mysterieuze papiertje bezorgd door een onbekende.

Prullenbak
Een rondvraag in de buurt levert weinig op. De meeste ontvangers van de brief zeggen niet te weten wat het betekent of wie het bezorgd heeft. Het briefje verdwijnt meestal meteen in de prullenbak. Het blijft gissen naar de betekenis van het briefje. Zo wordt er geopperd dat het afkomstig is van iemand die calculators verkoopt, maar ook dat het strafwerk van een kind zou zijn of een wiskunde-grap.

Onverstaanbaar
Eén bewoner zegt afgelopen zondag wel iets gehoord te hebben aan de deur. "Er werd aangebeld en via de intercom zag ik dat er een donker gekleurd persoon voor de camera stond, die een onverstaanbaar verhaaltje vertelde en een stuk papier voor de camera hield. Ik heb hem gezegd dat ik geen belangstelling had en heb de deur niet opengedaan."

Bedreigend
Een andere bewoner meldt zich telefonisch. Door zijn Surinaamse afkomst zegt hij de tekens meteen te herkennen als afgoderij en black magic. Voor hem is de brief bedreigend. "Het eerste wat ik dacht toen ik het papiertje zag was: met wie heb ik ruzie? Het is een signaal dat iemand je wil dwarszitten".

Andere wereld
De Rotterdamse internetjournalist Francisco van Jole kreeg twee weken geleden een soortgelijk briefje in de bus. "Vreemd briefje, ik heb het toen getwitterd omdat het kennelijk van iemand komt die ons iets duidelijk wil maken. Iemand die leeft in een andere wereld. Maar wat voor wereld?"

Code
Uit de reacties die Van Jole krijgt blijkt dat de meeste mensen het briefje beschouwen als een code. Zoals onlangs op de website reddit.com ook een mysterieus briefje werd gepost en bezoekers van de site met succes de code wisten te kraken. Maar dit is volgens Francisco geen code. "Een goede vriend van mij die woont in het centrum van Rotterdam, meldde dat hij maanden geleden dit briefje in zijn brievenbus vond. Kennelijk is er iemand door Rotterdam aan het gaan, die ons iets wil vertellen. Maar wat?"

Help mee
Bijna iedereen die het briefje heeft ontvangen is razend benieuwd naar de betekenis ervan en de onbekende persoon die dit bezorgd heeft. Heeft u een dergelijk briefje ontvangen en weet u de betekenis ervan? Laat het hieronder weten in het forum en vult u daarbij -als u wilt- ook uw telefoonummer in. Deze wordt NIET getoond op de reactiepagina. U kunt ook een email sturen naar nieuws@rijnmond.nl

Deel dit artikel: