Torenflat Gorinchem toch tegen de vlakte

Bewoners van de Torenflat in de Haarwijk in Gorinchem moeten komend jaar hun woningen verlaten. De flat gaat namelijk in 2014 tegen de vlakte. De staat van het gebouw is zo slecht dat renoveren te duur is geworden.

De Torenflat is al 52 jaar een echt herkenningspunt in Gorinchem. Met een hoogte van 53 meter heeft het één van de mooiste uitzichten over de stad.

'Bodem schatkist in zicht'
De flat zou in eerste instantie gerenoveerd worden. Maar toen bij woningcorporatie Poort6 bekend werd wat dat zou gaan kosten, werd al snel gekozen voor sloop. “Er hing een prijskaartje aan van 13 miljoen euro. Dat zou de bodem van onze schatkist voor de Haarwijk in zicht brengen. En dat willen we niet.”, aldus René Wiersema, directeur van Poort6.

'Rauw op mijn dak'
Alle flatbewoners zijn inmiddels bijgepraat via een brief en een besloten informatiebijeenkomst. En veel bewoners zijn toch geschrokken van het nieuws. “Het komt rauw op mijn dak. Ik had gedacht dat ik hier mijn laatste dagen zou gaan slijten!”, aldus Chris Verhoeven, die nu 5 jaar een woning huurt op de negende etage.

Uitzicht
Bewoonster Nel van Wijk, die nu dertien jaar in de flat woont, gaat vooral het uitzicht erg missen. “Het is het mooiste uitzicht van Gorinchem en het is elke dag anders. Ik zou het zo mee willen nemen in een zakje, maarja dat gaat natuurlijk niet!” Toch ziet Nel niet op tegen de verhuizing. “De flat is niet meer van deze tijd. Als het regent moeten we allemaal emmertjes in de vensterbank zetten. Het kan in een nieuwe woning alleen maar beter worden!”

Verhuisvergoeding
De bewoners hebben ongeveer een jaar de tijd om een nieuwe woning te vinden. Ze krijgen daarbij wel een verhuisvergoeding van 5500 euro van Poort6. In 2014 zal dan echt de slopershamer tegen De Torenflat gaan. Of het begin of eind van het jaar zal zijn ligt aan hoe snel iedereen een nieuwe woning heeft.

Deel dit artikel: