‘Albeda en Zadkine in problemen door derivaten’

Zadkine en het Albeda College lopen financiële risico’s omdat ze hebben gespeculeerd met geld dat is bestemd voor gebouwen en onderwijs. Dat meldt De Telegraaf op basis van eigen onderzoek naar de jaarrekening van acht grote mbo-instellingen.
Volgens de krant hebben de instellingen risicovolle derivaten afgesloten. Dat zijn financiële producten die een verzekering bieden tegen rentestijgingen. Maar doordat de rente de afgelopen tijd flink is gedaald, lopen de mbo's het risico om miljoenen euro's te verliezen. De scholen zitten nog niet in de problemen, maar lopen volgens De Telegraaf wel een groter risico dan instellingen zonder derivaten.

In totaal onderzocht de krant de jaarrekeningen van acht mbo-instellingen. Naast het Albeda College en Zadkine zouden ook de ROC's Midden Nederland en West-Brabant risico lopen. Onlangs kwam de Rotterdamse woningcorporatie Vestia ook al in de problemen door risicovolle derivaten.

GroenLinks wil debat
GroenLinks in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de vier mbo-scholen die financiele risico's lopen. Dat debat moet plaatsvinden in september, na het zomerreces. Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver moet minister Van Bijsterveldt van Onderwijs ingrijpen in de sector en ervoor zorgen dat er niet meer in riskante financiële producten wordt belegd.

Reactie Zadkine

De bestuursvoorzitter van Zadkine, Henri van Vlodrop, laat aan de redactie van RTV Rijnmond weten dat het Zadkine college hier niets van weet: "Ik mag niet speculeren met geld. Dat doe ik dan ook niet. Daarnaast word ik gecontroleerd door de accountant.

Voorzitter van bestuur Anja van Gorsel van het Albedacollef meldt dat in 2008 een derivaatcontract is afgesloten met de Rabobank voor 10 miljoen. Van Gorsel: ,, Dat staat gewoon in het jaarverslag en er is een maximum rentepercentage afgesproken. Het Albeda loopt geen enkel risico. De bank kan het Albeda niet verplichten bij te storten. Het klopt dus dat we een derivaatcontract hebben, we nemen geen onnodig risico en het is niet speculatief"'.

Deel dit artikel: