Vestia onderzoekt asbest op flat Schiedam

Woningcorporatie Vestia gaat nader onderzoek doen naar de asbestplaten op de gevels van de flat Merweheem aan de Muiderslotstraat in Schiedam. Dat doet de corporatie naar aanleiding van vragen van RTV Rijnmond.

Bewoner Leen Oosterman probeert al zes jaar aandacht te krijgen voor het asbest dat in de gevels van het flatgebouw is verwerkt. “Toen ik hier zes jaar geleden kwam wonen, kreeg ik alleen te horen dat er trespa-platen in de gevels waren verwerkt. Het woord asbest kwam nergens voor. Omdat ik jarenlang als inspecteur in de haven met asbest heb gewerkt, herkende ik het meteen toen de deklaag van de platen verdween. Ik heb toen een klein stukje laten onderzoeken en het bleek inderdaad asbest te bevatten.”

Veel brieven
Al sinds 2008 probeert Oosterman daarom aandacht te vragen voor het asbestprobleem in zijn flat. “Aan de galerijkant ziet het er allemaal wel redelijk uit, maar kan het beschadigd worden door mensen met rollators, boodschappenkarretjes of fietsen. Aan de balkonkant is de deklaag helemaal verweerd en zie je de vezels er al doorheen steken.” Voormalig verhuurder SGBB meldde destijds dat er geen geld was voor een renovatie, maar dat het zou worden doorgegeven aan de nieuwe eigenaar Vestia. Deze heeft de bewoners sindsdien alleen laten weten dat ze niet in de platen mogen boren. Tijdens onderhoud enkele jaren geleden zouden volgens Oosterman alleen de schroeven zijn vervangen.

Licht asbesthoudend
Woordvoerder Ronald Florisson van Vestia erkent dat het gaat om licht-asbesthoudende trespa-platen. “Nadat we de flat van SGBB hadden overgenomen hebben we er een gecertificeerd bedrijf naar laten kijken en die vond dat er geen gevaar voor was als de mensen er afblijven. We hebben de bewoners dat ook per brief laten weten. We hebben donderdagavond dan ook direct iemand gestuurd om foto’s te nemen. Ik denk dat er alle aanleiding is om heel snel nader onderzoek te doen.” Vrijdag ontvangen alle bewoners van de flat van Vestia een informatiebrief.

Veel asbestproblemen
In de afgelopen weken waren er veel problemen door asbest. In Utrecht, Groningen, Wageningen, Westerhaar, Stadskanaal, Emmeloord en eergisteren ook Hoogvliet moesten bewoners hun woningen verlaten nadat er asbest was aangetroffen.

Deel dit artikel: