'Werklozen moeten aan het werk in de thuiszorg'

Rotterdamse werklozen moeten aan de slag in de thuiszorg. Wethouder Florijn van Sociale Zaken verplicht thuiszorginstellingen vanaf volgend jaar om bijstandsgerechtigden in dienst te nemen, anders mogen ze komend jaar niet mee doen aan de aanbesteding.
"De thuiszorg biedt vele kansen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt", aldus Marco Florijn. Thuiszorgorganisaties zouden meer moeten gaan samenwerken met andere instanties die zich inzetten voor zieken en ouderen. "Ik denk bijvoorbeeld aan een boodschappenservice. Medewerkers van de thuiszorg zijn nu veel tijd kwijt aan dat soort werk. Dat kan heel goed door nog ongeschoolde mensen worden gedaan."

Vakbond Abvakabo heeft veel vragen bij het Rotterdam plan om werklozen verplicht aan de slag te laten gaan in de thuiszorg. De bond is bang dat de inzet van bijstandsgerechtigden ten koste gaat van de huidige thuiszorgmedewerkers.

Bezuinigingen
Medewerkers uit de thuiszorg hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk geprotesteerd tegen de bezuinigingen die de gemeente doorvoert. Zij vrezen dat zij door dit plan nog meer risico lopen hun baan te verliezen. Maar volgens de wethouder zullen mensen die uit de bijstand in de thuiszorg gaan werken alleen aanvullend werk gaan doen. "Het is niet zo dat bijstandsgerechtigden banen die nu door ervaren, geschoolde medewerkers worden gedaan, zomaar even kunnen overnemen." Hij hoopt wel dat de mensen die ervaring gaan opdoen in de thuiszorg misschien doorstromen naar een baan in de zorgsector. "Daar zijn de komende jaren veel mensen nodig."

Eerder dit jaar startte de wethouder een project om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen in de kassen. Dat leverde nog maar voor een handjevol mensen een baan op. Maar daar laat de wethouder zich niet door ontmoedigen. "Dit is een project van de lange adem. Het kost veel tijd en energie om werkgevers, uitzendbureaus en andere betrokken partijen te overtuigen van de noodzaak en de mogelijkheden die het biedt om deze mensen aan te nemen."

Deel dit artikel: