Deel patiënten Maasstad 'schoon' verklaard

Ruim een jaar na de uitbraak van de klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn 27 patiënten 'schoon' verklaard. Dat betekent dat in hun dossier niet meer staat dat ze besmet zijn. De patiënten hebben een jaar lang negatief getest op de bacterie.

Nog 63 mensen worden iedere twee maanden getest. Als die resultaten ook een jaar lang schoon zijn, worden zij ook klebsiellavrij verklaard. Het ziekenhuis heeft op dit moment nog wel last van de VRE-bacterie. De bacterie is gevonden in 13 ziekenhuizen in Nederland. In Rotterdam zijn 33 mensen besmet.

Het afgelopen jaar was een bewongen jaar voor het Maasstad. 118 mensen raakten besmet met de klebsiella-bacterie. Daarvan kwamen er 28 om het leven. "De uitbraak heeft ons 8 à 9 miljoen euro gekost", zegt bestuursvoorzitter Anton Westerlaken.

Verlies

Het ziekenhuis heeft 2011 met verlies afgesloten. Er is geen sprake van ontslagen, maar er wordt bezuinigd op materialen als schorten en handschoenen door het collectief in te kopen. De patiëntenaantallen zijn sinds de uitbraak teruggelopen. Inmiddels is de rust weergekeerd en komen patiënten langzaam weer naar het Maasstad toe.

Aanpak

De uitbraak van de bacterie is aanleiding geweest om flink in te grijpen in de communicatiestructuur in het ziekenhuis. "Als er nu een gevaarlijke bacterie gevonden wordt in een lab, weet ik dat binnen een half uur. De communicatiefouten die gemaakt zijn bij de klebsiella-bacterie, zijn nu niet meer mogelijk", aldus Westerlaken.

Deel dit artikel: