Geen theater op begraafplaats Crooswijk

De theatervoorstelling ‘Komen en Gaan’ van maker Paul Raterman op de begraafplaats van Kralingen-Crooswijk gaat niet door. Dat heeft de deelgemeente bevestigd.

De deelgemeente laat weten dat er geen vergunning wordt gegeven voor een uitvoering van het stuk na sluitingstijd van de begraafplaats.

Theatermaker Paul Raterman laat weten bijzonder teleurgesteld te zijn. Er wordt al twee jaar aan het stuk gewerkt. Dat gebeurde met de mondelinge toezegging van onder andere de deelgemeente dat het op de begraafplaats mocht worden uitgevoerd.

Volgens gemeente Rotterdam kan er geen evenementenvergunning worden verleend aan Raterman, omdat het toneelstuk buiten openingstijden op de begraafplaats opgevoerd zou worden. En dat mag niet.

'Komen en Gaan' leidde de afgelopen weken tot veel commotie. Het CDA stelde in de gemeenteraad vragen over de mondelinge toezegging. De Rotterdamse fractievoorzitter Wubbo Tempel noemde het idee "respectloos naar de nabestaanden".

Raterman hoopt nu dat zijn stuk net buiten de muren van de begraafplaats wél uitgevoerd kan worden. Het stuk gaat over afscheid nemen en daarom is het voor hem essentieel dat het zich rond een begraafplaats afspeelt. De deelgemeente besluit komende maandag of daar wel een vergunning voor verleend kan worden. Als de deelgemeente akkoord gaat met de nieuwe locatie kunnen de voorstellingen die gepland staan tussen 5 en 21 september wel gewoon doorgaan.

Deel dit artikel: