Vestingdagen Hellevoetsluis zijn terug

De Vestingdagen in Hellevoetsluis zijn weer onder eigen naam terug als evenement. Er moest een rechterlijke uitspraak aan te pas komen, om dit voor elkaar te krijgen.


Sinds 1979 organiseerden vele vrijwilligers van Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis het stoomevenement in het historisch hart van de gemeente. Door minder subsidie, strengere veiligheidseisen en teruglopende aantallen vrijwilligers trok de stichting zich een paar jaar geleden terug. De alternatieve festivals die daarop volgden (Zeeheldenweekend en Zomer in de Vesting) bleken een minder groot succes.

De gemeente besloot daarop de Vestingdagen weer terug te laten keren, maar dan georganiseerd door een andere organisatie (STER). En dat was tegen het zere been van de oude organisatie. Zij stapten naar de rechter, maar die besloot onlangs dat de naam vrij gebruikt mag worden.

En dus barst de oude vesting dit weekeinde weer uit haar voegen met een herkenbaar programma voor jong en oud. Denk daarbij aan stoommachines, straattheater, een grote braderie, de kermis, oude ambachten, kinderdorp, optredens, een vlootschouw, vliegdemonstraties en ga zo maar door.

Ook ligt het Statenjacht 'De Utrecht' aan de Museumkade, vlakbij Droogdok 'Jan Blanken'. Het gaat hier om een authentieke replica van het historische zeilschap, gebouwd op basis van oorspronkelijke tekeningen uit 1746. En minister Opstelten opent een veiligheidsplein.

Deel dit artikel: