nieuws

Rotterdamse bever in collectie museum

ROTTERDAM - Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft voor het eerst een echte Rotterdamse bever in de collectie. De dode bever -een volwassen vrouwtje van 106 centimeter- is in juni door de Dierenambulance Zuid-Holland gevonden in de Nieuwe Maas bij het Noordereiland.

Het overleden dier wordt nu door het museum geprepareerd. "De huid was aangetast en moet eerst in alcohol worden gelooid", zegt conservator Kees Moeliker. Het is de bedoeling dat de eerste stadsbever uiteindelijk wordt opgezet. Als dat lukt, zal het dier over een paar weken voor het publiek te zien zijn in het museum.

De bever was niet gechipt en dat duidt er volgens Moeliker op dat het om een wild exemplaar gaat, omdat de uitgezette bevers in de Biesbosch allemaal wél een chip dragen. Uit onderzoek blijkt dat de bever een lang en vruchtbaar leven heeft gehad en uiteindeiljk waarschijnlijk van ouderdom is gestorven.
Met het grootste knaagdier van Europa gaat het goed. De diersoort kwam vroeger veel in Nederland voor, maar raakte uitgestorven in 1826. In 1988 is in de Hollandse Biesbosch begonnen met het uitzetten van beverfamilies uit Oost-Duitsland. Die waaieren nu uit en duiken op in rivieren als De Noord, de Lek en de Oude Maas bij Rhoon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl