nieuws

Onrust om asbestsanering H-I-Ambacht

ROTTERDAM - Bewoners van het Banckertplein in Hendrik-Ido-Ambacht zijn ongerust over de verwijdering van asbestplaten aan hun voorgevels. Al bij de start van de sanering spraken enkele bewoners hun twijfels uit over de aanpak en vrijdag moesten er metingen worden verricht omdat er fouten gemaakt waren.
Bij die metingen, in twee flatwoningen, werden geen asbestdeeltjes aangetroffen. De bewoners kregen van woningcorporatie Rhiant vanmorgen een bloemetje bezorgd. De sanering verloopt veel trager dan verwacht, omdat de platen met asbesthoudend materiaal veel vaster zitten, dan uit een vooraf gehouden onderzoek bleek.
De sanering wordt uitgevoerd door het Rotterdamse bedrijf EcoReno. Bewoners zijn niet blij met de aanpak door dit bedrijf. "Als mijn woning aan de beurt is, ga ik bij mijn dochter logeren. Onverantwoord om mensen hier te laten zitten, terwijl die werklui zelf in beschermende pakken en met mondfilters werken", zegt een bewoonster.
Ze heeft nog meer kritiek: "ze gooien die asbestplaten in een container, die hier het hele weekend is blijven staan. Voer die rotzooi gewoon af". Een buurtbewoner, die foto's maakte van het verwijderen van de platen en hoe die in containers gegooid werden, werd beledigd en bedreigd door een werknemer van EcoReno. Ook onze verslaggever moest "opdonderen".
Directeur Carlo Oostindie van Rhiant werd vanmorgen geïnformeerd over het intimerende gedrag van de betreffende man: "Deze leidinggevende wordt vervangen door iemand anders, zo hebben we in overleg met het bedrijf besloten". Hij benadrukt dat het bedrijf gecertificeerd en ervaren is op het gebied van asbestverwijdering: "Alles gaat zoals het hoort".
Hij begrijpt dat er onrust en onbegrip is: "maar daarvoor is geen reden. Samen met de gemeente Hendrik Ido Ambacht zien wij er op toe, dat het werk keurig volgens de regels gaat". In totaal moeten bij 192 flatwoningen aan het Banckertplein asbesthoudende platen verwijderd worden. Daarvoor in de plaats komt nieuw isolatiemateriaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl