nieuws

Tamelijk Gelukkig - over de alledaagse waanzin van Bob den Uyl (1930-1992)

ROTTERDAM - “Ik word al ziek als ik aan schrijven denk, laat staan als ik achter de schrijfmachine ga zitten, zwetend van angst. Verschrikkelijk toch als je daarmee je geld moet verdienen.” - Bob den Uyl
Regisseur Peter Scholten maakte een fascinerend veelvormig portret van het leven en werk van één van de succesvolste Rotterdamse schrijvers en zijn worsteling met het noodlot.
Ook is de documentaire een poging om van Bob den Uyl weer een gewoon mens te maken. Door de interesse vanuit de VPRO gids en de literaire prijs die naar hem is vernoemd, heeft hij misschien een wat high brow imago gekregen dat niet bij hem past. Zo heeft hij bijvoorbeeld nooit vrijwillig gekozen voor het fulltime schrijverschap, maar werd hiertoe gedwongen door een reorganisatie op kantoor. Deels was zijn werklust en zijn vaardigheid om teksten zodanig te herwerken dat hij ze meerdere malen kon publiceren, ingegeven door zijn angst om niet in het onderhoud van zijn gezin te kunnen voorzien.
O.a. Ary Langbroek (Querido) beschrijft in de film hoe weinig glamour bijvoorbeeld zijn schrijfplek had (‘het beeld van een gepensioneerde PTT-er’). Maar ook de personages in zijn verhalen zijn gewone mensen: vertegenwoordigers, kantoorklerken, mensen waarin hij zichzelf herkende.
Regie: Peter Scholten
Producent: J.S. Rozendaal/StudioRev

Zaterdag 2 februari v.a. 17:00 uur op TV Rijnmond (wordt ieder uur herhaald)
Tamelijk Gelukkig - over de alledaagse waanzin van Bob den Uyl is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en de dienst Kunst en Cultuur, Gemeente Rotterdam.