nieuws

'Hoofdaannemer Parkweg Schiedam prutser'

ROTTERDAM - Hoofdaannemer Heijmans IBC Bouw, die de appartementen aan de Parkweg in Schiedam heeft gebouwd, heeft 'prutswerk' afgeleverd. Dat zeggen de bouwkundigen van de Vereniging Eigen Huis (VEH) tegen RTV Rijnmond.
De bewoners van 11 appartementen aan de Joop den Uyllaan in Schiedam mochten eind juli hun woning niet meer in: de stenen vielen uit de gevel.

Ingenieursbureau Hageman in Rijswijk deed onderzoek naar de gevel. RTV Rijnmond legde de onderzoeksresultaten voor aan bouwkundigen van de VEH en die reageerden geschrokken.

Nalatig

Volgens de VEH is hoofdaannemer Heijmans IBC Bouw aansprakelijk voor bouwfouten, maar is de Dienst Bouw en Woningtoezicht ook nalatig geweest. De fouten met de spouwmuur zijn zichtbaar voor iedere doe-het-zelver zichtbaar.
De onderzoekers constateerden twee problemen. Zo zijn de spouwmuren niet juist uitgevoerd. Verder is er sprake van dilitatievoegen met onvoldoende vrije ruimte. Door deze onvolkomenheden is er schade ontstaan aan de gevel in de vorm van scheefstand, scheurvorming en verbrijzeling van stenen.

Bewoners

De bewoners willen niet reageren op het rapport. Zij zijn zich aan het beraden op stappen. Volgens de Schiedamse wethouder Arie Wijten hebben de bewoners vijf dagen de tijd om contact te leggen met een aannemer. Hij moet voorlopige voorzieningen treffen, zodat er geen gevaar meer dreigt. Daarna kan het verkeer op de Parkweg worden hervat.
Wijten wilde nog niet ingaan op de kritiek van de VEH op Bouw en Woningtoezicht. De wethouder wijst erop dat de burgemeester Joan Leemhuis-Stout deze zomer al een onderzoek aankondigde naar de dienst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl