Rotterdamse delegatie naar China

Een vijftig man sterke delegatie uit Rotterdam reist woensdag af naar China. Het werkbezoek staat onder leiding van burgemeester Aboutaleb en duurt tot en met 11 september.

Op het programma staat onder meer een ontmoeting met de Chinese minister van transport. Ook worden belangrijke verladers, expediteurs en reders bezocht. De degelatie bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de politie.

Ook naar Philips
Shanghai en Rotterdam werken al samen op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs. Daarom staat tijdens de reis niet alleen de haven centraal, maar worden er ook bezoeken gebracht aan onder meer het Philips Research & Development Center en de directeur-generaal Openbare Veiligheid in Shanghai.

Toegangspoort
Aboutaleb: "Shanghai is voor Rotterdam de toegangspoort naar China, en Rotterdam is dat voor naar Europa. Hoewel de havens fysiek negenduizend kilometer uit elkaar liggen, zijn bedrijven en consumenten in al die landen stevig met elkaar verbonden. Investeren in deze handelsrelatie is daarom van groot economisch en cultureel belang.''

Vijf procent
Ruim vijf procent van alle lading in Rotterdam komt uit of gaat naar China. Van de containers, het snelst groeiende segment, is ongeveer een kwart afkomstig uit of gaat naar China. In het eerste halfjaar van 2012 nam de export van volle containers naar China met 11,5 procent toe, terwijl de import van volle containers met 6 procent daalde.

Tentoonstelling
Maandag opent Aboutaleb de tentoonstelling Routes, from the Netherlands to China in het China Maritime Museum in Shanghai. Die gaat over de eeuwenoude handelsrelatie tussen Nederland en de Aziatische grootmacht. Voor Nederland is China het derde importland, na Duitsland en België. In China staat Nederland op de zesde plek van belangrijkste exportbestemmingen.

Deel dit artikel: