Politiek bezorgd over lekkage DuPont

De PvdA, GroenLinks en de PVV maken zich grote zorgen over de lekkage bij het chemiebedrijf DuPont in Dordrecht. Dinsdagavond werd bekend, dat daar al lange tijd de helft meer hexafluorpropeen (HFP) wordt uitgestoten dan toegestaan.

Die toestand zou wellicht al twintig jaar bestaan en werd pas drie weken geleden ontdekt Gezondheidsrisico's lijken er niet geweest te zijn, maar daarnaar wordt nu diepgaander onderzoek gedaan. HFP is een schadelijke stof en wordt gebruikt bij de productie van kunstrubber.

Beter toezicht
De PvdA wil beter toezicht op chemische bedrijven en lik-op-stuk beleid bij overtredingen. Volgens statenlid Eline van den Boogaard wijzen incidenten bij Odfjell in Rotterdam en nu ook DuPont in Dordrecht uit, dat fysieke metingen beter werken dan controles op basis van aannames en rekenmodellen.

Omgevingsdienst
GroenLinks zegt 'hevig geschrokken' te zijn dat de lekkage al zo lang heeft bestaan, en vraagt zich af hoe het kan dat ook de Omgevingsdienst dit nooit heeft gemerkt. Bovendien vindt de partij dat Provinciale Staten eerder hadden moeten worden geïnformeerd. Ook de PVV heeft inmiddels vragen gesteld aan het provinciebestuur. "Het bedrijf moet nu met de billen bloot", aldus een woordvoerder.

Aangifte bij OM
Vanwege de lekkage mag de Viton-fabriek van DuPont voorlopig niet meer worden opgestart. De Provincie Zuid- Holland heeft inmiddels aangifte van de lekkage gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Foto: Sylvio Pinas

Deel dit artikel: